MENU

11 listopada 2014

Kulinarna uczta - Żeberka pieczone w cydrze z miodem

... nie piszę o czymś takim jak cholesterol i inne paskudztwa, bo czegoś takiego nie ma......

No nie ma i już..

Jest za to uczta dla oczu....ech

Uczta dla zmysłu smaku  - och

i pusta blaszka do zmywania  dla mamy....


Żeberka pieczone w cydrze z miodem






Nie chciałam dawać na bloga mojego gotowania, przygotowywania zapasów na zimę, ale gotowanie to ja, no kocham to, więc trudno, czasem Was pomęczę.

Tag: kulinarnie z Elką

Przepis:

Żeberka zostawiamy na noc w marynacie (dużo czosnku, kminku, majeranku, ostra i słodka papryka i sos sojowy ciemny). Oczywiście w lodówce.

Potem pieczemy na blaszce. Ja polewam je ociupinka oleju rzepakowego.

Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 st. C.

Do szklanki nalewamy cydr (ok. pół szklanki) i dodajemy z 2 łyżki miodu.


Na 15 min przed końcem wyciągamy żeberka i polewamy cydrem z miodem.


Na żeberkach stworzy się słodko-kwaśna, prawie czarna, chrupiąca słodka skórka.
To miód się skandyzował.

I mamy jeszcze  pyszny sosik..

Życzę Wam smacznego.

5 komentarzy:

  1. Mniam! No ale się głodna zrobiłam! Wygląda przepysznie Eluniu i chyba czuje ten zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie będę tego komentować, bo to znęcanie się ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, przepraszam, no nie chciałam... ;-((
      Na drugi raz dam Ci wcześniej cynk.... i wpadniesz, drogę znasz... Buzialki

      Usuń
  3. Za mięsem nie przepadam, ale te żeberka wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo! Zrobię, bo i proste, i na pewno smaczne. Dzięki!:)

    OdpowiedzUsuń

"... a czasem się do mnie uśmiechniesz
Znikną smutki szaro – niebieskie
Stoisz w progu i słońce masz w oczach,
Więc dziękuję Ci za to, że jesteś."
- Czesław Miłosz

Zapraszam ponownie i pozdrawiam
Ela